O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

volavka stříbřitá (Egretta garzetta)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

volavka stříbřitá (Egretta garzetta)

Kategorie zákonné ochrany

Silně ohrožený

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

o ptácích (příloha I)

Bonnská úmluva

AEWA

Bernská úmluva

příloha II

CITES

Ekologie a biologie

Čistě bílá menší volavka s černým zobákem, nohama se žlutými prsty. V hnízdní době má dlouhá pera v týle. Hnízdí v mokřadních biotopech, lužních lesích a na ostrůvcích obklopených vodou. Hnízda staví nejčastěji na vrbách, olších bývají v kolonii s jinými druhy ptáků. Tažný druh, zimuje ve Středomoří a v tropické Africe.

Celkové rozšíření

V Evropě široce rozšířená v nízkých polohách podél řek rákosových porostech u delt. Celková populace se zvyšuje ve Středomoří (Španělsko, Francie, Itálie), klesá v východní Evropě. V nevelkém počtu je i ve vnitrozemských mokřadech - Rusko, Maďarsko.

Rozšíření v ČR

Hnízdění v ČR je zcela ojedinělé a nepravidelné. V současnosti je hnízdění známé z Českobudějovicka v počtu 1-6 párů.

Ohrožení

Péče o druh

Vzhledem k vazbě na kolonie kvakoše nočního může mít prospěch z ochrany tohoto druhu.

Literatura

Hora J., Brinke T., Vojtěchovská E., Hanzal V., Kučera Z., eds. (2010): Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005–2007. 1. vydání. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2010. 320 s.

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.