O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

husa polní (Anser fabalis)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

husa polní (Anser fabalis)

Kategorie zákonné ochrany

Žádná

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Podobná huse velké, liší se užším žlutým zobákem s černým koncem a celkovým tmavším zbarvením. Evropská populace husy polní čítá dva poddruhy: subspecie fabalis hnízdí v severské tajze a subspecie rossicus v tundře.

Celkové rozšíření

Hnízdí v tundře a leso-tundře v Norsku, Švédsku, Finsku a na území Ruska po Ural.

Rozšíření v ČR

V ČR nehnízdí, pravidelně protahuje a zimuje. Větší podíl u nás zimujících ptáků patří k poddruhu rossicus. Každoročně se husy polní společně s husami velkými a běločelými shromažďují na Českobudějovicku, Třeboňsku a jižní Moravě. Menší hejna bývají častá na přeletu a při odpočinku na řadě dalších míst (řeky Labe, Morava).

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.