O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

husa běločelá (Anser albifrons)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

husa běločelá (Anser albifrons)

Kategorie zákonné ochrany

Žádná

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Menší šedohnědá husa s bílou skvrnou kolem zobáku a tmavým břichem. Hnízdí v euroasijské tundře nad hranicí lesa. Zimuje v Evropě až po Středozemní moře.

Celkové rozšíření

Tento druh hnízdí pouze v severovýchodním cípu kontinentu, na území Ruska, od poloostrova Kanin na západě po Kolymu na východě. Zimuje po celé Evropě, významná jsou zimoviště v západní Evropě, při pobřeží Černého moře, ale i ve střední Evropě.

Vzhledem k neúplným údajům se pouze předpokládá nárůst početnosti evropské části populace.

Rozšíření v ČR

V ČR nehnízdí. Pravidelně protahuje, v menším množství přezimuje. Na tahu i přezimující jsou hlavně na jižní Moravě (Lednicko 1500 jedinců, Střední nádrž v. d. Nové mlýny- každoročně tisíce jedinců).

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.