O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

kopřivka obecná (Anas strepera)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

kopřivka obecná (Anas strepera)

Kategorie zákonné ochrany

Ohrožený

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Plovavá kachna o něco menší než březňačka. Samec ve svatebním šatě má jemné vlnkování na tmavě šedém podkladě. Samice je velmi podobná samici kachny divoké. Odlišuje se podle zrcátka (plocha tvořená koncovou částí letek a svrchními krovkami), které je u obou pohlaví kopřivky bílé, zepředu ohraničené hnědě a černě. Jako hnízdní prostředí vyhledává rybníky s bohatou pobřežní vegetací. V České republice hnízdí pravidelně až do cca 500 m. n. m.

Celkové rozšíření

Obývá nižší až střední polohy mírného pásu po Středomoří. Hnízdním prostředím je mimo stojatých vod i okolí lagun s mořskou, nebo brakickou vodou. V některých zemích populace vzrůstá např. v Nizozemí. Nejvyšší hustota populace byla zjištěna v 90. letech v Německu.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se po celém území v nižších a středních polohách, nejpočetněji však v jihozápadních a východních Čechách a na jižní Moravě. V posledních desetiletích byl zaznamenán vzrůst početnost.

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.