O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

lžičák pestrý (Anas clypeata)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

lžičák pestrý (Anas clypeata)

Kategorie zákonné ochrany

Silně ohrožený

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Lžičák pestrý je kachna plovavá menší, než březnačka. Samec má bílou hruď, tmavě zelenou hlavu. Boky jsou zbarveny červeno-hnědě, stejně jako břicho. Nápadný je velký lžicovitě rozšířený zobák. Samice je nenápadná, hnědá se skvrnami. Hnízdním prostředím lžičáka jsou mělké rybníky, nepříliš zarostlé bažiny, rybníky přecházející v pastviny a zaplavované louky v nížinách.

Celkové rozšíření

Většina hnízdní populace obývá severní a mírný pás. Tři čtvrtiny evropské populace obývají Rusko. Dále početná hnízdní populace žije na území Nizozemí a Finska. Od 50. let minulého století stavy v některých zemích severní a západní Evropy mírně stoupají patrně v důsledku zlepšené potravní nabídky způsobené eutrofizací vod. Celkově však má evropská populace lžičáka spíše klesající tendenci.

Rozšíření v ČR

Od poloviny 60. let minulého století se početnost začala výrazně snižovat. Důvodem je ztráta hnízdišť, odvodnění podmáčených míst a výskyt botulismu. Vzhledem k rychlému ubývání je navržen do nejvyšší kategorie připravovaného Červeného seznamu.

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.