O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

zrzohlávka rudozobá (Netta rufina)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

zrzohlávka rudozobá (Netta rufina)

Kategorie zákonné ochrany

Silně ohrožený

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Je to velká potápivá kachna. Samec je s černou hrudí, rezavě-zlatou hlavou a korálově zlatým zobákem. Samice má celkově šedohnědé zbarvení s výrazně světlejší tváří. Prostředím pro hnízdění jsou mělké vody s ponořenou vegetací a porosty rákosin u břehů. Je tažná, zimoviště leží v Itálii a severní Francii.

Celkové rozšíření

Rozšířena v mírném pásu až po oblast Středozemí. Vyskytuje se ostrůvkovitě. Centrum šíření leží v jihovýchodní Evropě. Největší hnízdiště leží v jižním Španělsku. Na jiných místech hnízdí jen málopočetně (Polsko, Nizozemí, severní Německo). Od začátku 19. století se šíří do střední Evropy. V řadě zemí je pozorován mírný populační nárůst (Španělsko, Francie, Jižní Německo).

Rozšíření v ČR

V České republice hnízdí, ale nepočetně. Pravidelnými hnízdišti je Třeboňsko, Budějovicko a oblast jižní Moravy. Nepravidelně zahnízdí i mimo tyto dvě oblasti, např. na Pardubicku, Poodří.

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.