O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

orel křiklavý (Aquila pomarina)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

orel křiklavý (Aquila pomarina)

Kategorie zákonné ochrany

Kriticky ohrožený

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Menší druh orla. Dospělí ptáci jsou jednotně tmavohnědí. Hnízdním prostředím jsou málo osídlené oblasti od pahorkatin po horské oblasti. Pro stavbu hnízda vyhledává porosty s vysokými stromy střídané pasekami a loukami. Obvykle mají dvě mláďata, vyvedou však jen jedno. Tažný druh, zimuje v jižní Africe.

Celkové rozšíření

Rozšířen od Balkánu po Baltické moře na severu. Západní hranice rozšíření probíhá Německem, Polskem, Maďarskem až po Albánii. Největší část evropské populace obývá Bělorusko, Polsko, Litvu a Slovensko. V důsledku pronásledování v minulosti a změn v krajině, především odvodňování vlhkých luk přežívá na jihozápadě Evropy již jen zbytková populace. Pomalé zvyšování početnosti je zaznamenáno na Slovensku a v Litvě.

Rozšíření v ČR

Orel křiklavý hnízdil v našich zemích vzácně, ale pravidelně ještě koncem 19. století.V České republice bývají každoročně pozorováni jednotlivci (Krkonoše, Šumava, Beskydy aj.). Hnízdění však prokázáno nebylo.

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.