O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůDruhy z přílohy I

rybák malý (Sterna albifrons)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

rybák malý (Sterna albifrons)

Kategorie zákonné ochrany

Žádná

Červený seznam ČR

kriticky ohrožený (C1)

Červený seznam IUCN

kriticky ohrožený (C1)

Směrnice o stanovištích

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

CITES

Ekologie a biologie

Velikosti špačka. má žluté nohy a zobák s černou špičkou. Černá je i páska přes oko. temeno a šíje vzadu. Spodina těla je bílá. záda a křídla šedavá.

Hnízdí zpravidla v koloniích. které jsou umístěny většinou podél pobřeží moře nebo velkých jezer. Do vnitrozemí proniká podél velkých řek. kde svá hnízda staví na štěrkových nebo písečných náplavech.

Celkové rozšíření

Při evropských březích hnízdí od Španělska na jihu po Botnický záliv na severu. Vnitrozemská hnízdiště jsou hlavně u velkých řek jako např. Loira. Pád nebo Dunaj. Největší populaci hostí Itálie. Španělsko a Velká Británie. kde jsou početně stabilní nebo dokonce stoupající stavy.

Druh vymizel z vnitrozemských hnízdišť v souvislosti s technickými úpravami říčních břehů.

Rozšíření v ČR

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.