O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůPlazi

želva bahenní (Emys orbicularis)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

želva bahenní (Emys orbicularis)

Kategorie zákonné ochrany

Kriticky ohrožený

Červený seznam ČR

nejsou dostatečné informace (DD)

Červený seznam IUCN

téměř ohrožený (NT)

Směrnice o stanovištích

o stanovištích (příloha II a IV)

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

příloha II

CITES

Ekologie a biologie

Želva bahenní zimuje na dně vod zahrabána v bahně. Probouzí se přibližně v polovině dubna. V květnu se páří a počátkem června klade vejce do písčité či sypké půdy. Koncem léta se ukládá k zimnímu spánku. V našich podmínkách se mláďata líhnou počátkem podzimu. Hnízdo však neopouštějí a setrvávají v něm přes zimu. Mnoho mláďat zimu nepřežije.

Celkové rozšíření

Rozšíření v ČR

V současné době by se mohla vyskytovat na jižní Moravě v okolí Břeclavi. eventuálně ve Slezsku u Vidnavy. V minulosti se patrně vyskytovala i v severních Čechách. Nové průzkumy však výskyt původních populací na celém území republiky nepotvrdily. Vysazená populace rumunského původu žije na břehu střední Novomlýnské nádrže.

Ohrožení

Želva ustupovala z našeho území během posledního tisíciletí v důsledku klimatických změn. Civilizační faktory (především vysoušení krajiny, zánik slepých ramen podél řek a proměna písčin v pole) tento proces urychlily do té míry. V současné době nejsou z našeho území spolehlivé zprávy o výskytu původních populací želv.

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.