O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůSavci

kuna lesní (Martes martes)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

kuna lesní (Martes martes)

Kategorie zákonné ochrany

Žádná

Červený seznam ČR

-

Červený seznam IUCN

málo dotčený (LC)

Směrnice o stanovištích

o stanovištích (příloha V)

Bonnská úmluva

Bernská úmluva

příloha III

CITES

Ekologie a biologie

V našich podmínkách se výskyt kuny lesní soustřeďuje především do větších lesních celků (86 % známých lokalit), v malé míře ovšem obývá i agrocenózy (9 %) a jiné typy stanovišť (biotopů) (5 %). Z lesních porostů preferuje jehličnaté kultury (52 %) před smíšenými (43 %) a listnatými. Průměrná hustota populací se podle různých odhadů na našem území pohybuje v rozmezí 4,5-9,3 ex./100 ha ), avšak kvalifikovaný rozbor reálného stavu u nás dlouhodobě chybí a ani ostatními aspekty komplexního sledování druhu ve volné přírodě (stanovištní preference, početnost, home range, biologie rozmnožování atd.) se dosud u nás detailněji nikdo nezabýval.

Celkové rozšíření

Palearktický druh, s výjimkou Pyrenejského poloostrova žije téměř v celé Evropě a na západě Sibiře, dále na Kavkaze, v Malé Asii a Íránu.

Rozšíření v ČR

Široce rozšířený druh se stálým výskytem na odpovídajících stanovištích víceméně na celé území ČR. Podle výsledků mapování z poloviny 90. let 20 století bylo zejména pomocí dotazníkové akce pokryto 624 mapovacích čtverců, tj. 99,4 % území ČR.

Ohrožení

Péče o druh

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.