O druhu Monitoring druhu Hodnocení stavu druhu
DomůNetopýři

netopýr vodní (Myotis daubentonii)

dle nařízení vlády 166/2005 Sb.

netopýr vodní (Myotis daubentonii)

Kategorie zákonné ochrany

Silně ohrožený

Červený seznam ČR

-

Červený seznam IUCN

málo dotčený (LC)

Směrnice o stanovištích

o stanovištích (příloha IV)

Bonnská úmluva

příloha II

Bernská úmluva

příloha II

CITES

Ekologie a biologie

Zbarvení boltců i létacích blan je světle hnědé, srst na hřbetě tmavohnědá, na břiše hnědošedá až šedobílá. Křídelní létací blána se upíná k noze až v místě patního kloubu, takže celé chodidlo zůstává volné.

Celkové rozšíření

Od západní Evropy po kontinentální Asii. Dále celá jižní Evropa - chybí na jih od Ukrajiny a Kaspického moře.

Rozšíření v ČR

Relativně hojný po celém území.

Ohrožení

Obecně lze konstatovat, že hlavními ohrožujícími faktory u všech letounů jsou: 1) úbytek potravních stanovišť (tj.změny zemědělského hospodaření, nahrazování listnatých a smíšených lesů jehličnatými, vysoušení mokřadů, antropogenní aktivity), 2) vyrušování na lokalitách výskytu (v létě i zimě) a ničení úkrytů (kácení doupných stromů, nevhodné přestavby půdních prostor, nevhodné zabezpečení podzemních prostor.

Péče o druh

Zabezpečení lokalit výskytu, především zimovišť (např. jeskyně, štoly, sklepení) a letních kolonií (např. duté stromy či půdy budov).

Literatura

Rozšíření v ČR:
(c) 2007 Biomonitoring - Oficiální webové stránky AOPK ČR věnované monitoringu v České republice, všechna práva vyhrazena. Náměty, příspěvky a připomínky zasílejte na adresu monitoring@nature.cz. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu AOPK ČR výslovně zakázáno. (c) 2007 - všechna práva vyhrazena. Správa a redakce stránek využívá redakční systém portálového rešení SuperServer firmy RAGTOOLS.